Directe toegankelijkheid fysiotherapie

Sinds 1 januari 2006 is het niet meer noodzakelijk om een verwijzing van een (huis-)arts te halen voor een fysiotherapeutische behandeling. U kunt dus rechtstreeks met uw klachten naar een van de fysiotherapeuten. De fysiotherapeut bekijkt tijdens een eerste consult of u behandeld kunt worden of dat het noodzakelijk is om toch eerst door een arts gezien te worden.

De fysiotherapeut

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken; het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, besef je pas als je ergens last van krijgt... Als het lichaam even niet meewerkt.

Degene die daar alles van afweet, zijn de fysiotherapeut en manueel therapeut: de deskundigen van ons dagelijks bewegen. Bij deze therapeuten kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.

Fysiotherapie kan toegepast worden bij verschillende klachten. Een belangrijke groep vormen de klachten van het bewegingsapparaat, zoals rug- en nekpijn en problemen met de gewrichten. De pijn kan variëren van mensen die vrijwel invalide zijn, tot topsporters die door een blessure niet optimaal kunnen presteren. Daarnaast speelt fysiotherapie een belangrijke rol bij de revalidatie na ongelukken of ziekte.

De behandelingen

Een behandeling bij een fysiotherapeut duurt ongeveer een half uur per keer. De fysiotherapeut vormt een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten. Dit doet hij door vragen te stellen en lichamelijk onderzoek te verrichten. Op basis daarvan stelt de fysiotherapeut een behandelplan op en spreekt dit met u door. In de meeste gevallen is dit een advies op maat op basis van de richtlijnen die de beroepsgroep heeft opgesteld.

Belangrijke onderdelen van de behandelingen zijn mobilisatietechnieken, massage en oefentherapie. Dit is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen. Als onderdeel van de behandeling doet u ook vaak zelf oefeningen thuis. Deze oefeningen helpen om u bewust te maken van de beste manier om u te bewegen en om weer vertrouwen te krijgen in het eigen lichaam.

De fysiotherapeut geeft ook preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van de klachten te voorkomen.